Yüzme Stilleri

Yüzme Stilleri


" KURBAĞALAMA STİL YÜZME

Kurbağalama yüzmede bacak hareketleri pasif ve aktif hareket olarak ikiye ayrılır. Pasif harekette kaymanın hemen ardından bacakların omuz genişliğinde açılması gerekmektedir. Bu aşamada dizlerin hafif bükük olması ve topukların kalçaya doğru çekilmesi önemlidir. Topukların kalçaya doğru çekilmesinin ardından ayak tabanı suyu itmeye başlar ve suyu dışarıya doğru atar." 

Kurbağalama Yüzmede Kol Hareketleri Nasıl Uygulanır?

" Kurbağalama yüzmede kol hareketleri tıpkı bacak hareketlerinde olduğu gibi pasif ve aktif hareket durumlarını almaktadır. Kurbağalama yüzmede kol hareketlerinde pasif hareket halinde kollar öne doğru alınır ve omuzla birlikte eller öne doğru bakar. Bu aşamada kollar düz bir hale gelinceye kadar pasif hareket uygulaması da devam edecektir. " 

" SIRTÜSTÜ YÜZME STİLİ

Serbest yüzme tekniğinin tam tersi gibi bilinen sırtüstü yüzme tekniği arkaya kol atarak yüzme tarzı denilir. Bu teknik serbest stilden sonra daha kolay öğrenilmektedir.

Sırtüstü yüzme  ilk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır. Uzun zaman sırt üstü yüzülmeye devam edildi.Sırt üstü yüzme suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır.Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir.Sırt üstü yüzerken insanın kendisini rahat bırakması gerekir.

Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve de ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir. Yüzücüler start aldıktan sonra 15 m kadar su altında yüzme hakkına sahiptir.

Sırt üstü yüzerken belin dik bir şekilde tutulması , ayak çırpmayı da kolaylaştırır.Parmak uçları gergin bir şekilde ayak çırpmak doğrudur.Kolları geriye doğru atarken avuç içleri dışa dönük olması kolaylık sağlar. Baş geriye atılabileceği gibi , çoğu iyi sırt üstü yüzücünün çenesi vücuduna yani aşağı doğru yüzdüğü görülmüştür." 

" KELEBEK  SİTİL YÜZME 

Günümüzde çok kullanılan kelebek yüzme tekniği hem kondisyon açısından hem de nefes teknikleri açısından bilgi ve beceri gerektiren bir yüzme stilidir. Dört yüzme stili içerisinde yerini almayı başaran kelebek stili yüzme pek çok kişi tarafından uygulanan bir yüzme tekniğidir.
Kelebek yüzme tekniğinde bacak hareketleri aktif ve pasif hareket olmak üzere iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Aktif harekette bacak hareketleri kalça ekleminden başlayarak gerçekleştirilmektedir.
Dizlerin bükülmesi esnasında üst bacak suya inmekte ve ayak parmakları kapalı bir şekilde iç kısma doğru rotasyon yapmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra alt bacak kuvvetli bir şekilde kırbaç hareketi yaparak hızla ilerleme imkanı bulur.
Pasif harekette ise bacaklar düz hale gelir ve yukarıya kaldırılır. Ancak bu hareketin ilerleme için hiçbir katkı bulunmamaktadır." 

" SERBEST STİL YÜZME

 Yüzme teknikleri içinde en hızlı ve en kolay olanıdır serbest yüzme. Bu teknik diğer tekniklere göre daha kısa sürede öğrenilmektedir. Yüzmenin diğer tekniklerinden ziyade ilk etapta serbest yüzme tekniği öğretilir. Serbest yüzme tekniği dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır. Serbest yüzme kol çekişi, Çekiş şekilleri, Ayak vuruşu, Kollar ve bacakların zamanlaması, Vücut pozisyonu ve nefes alma-verme, Kol ve vücut hızı için şekiller, Genel hatalar, serbest yüzme drilleri, Nefes alma şekilleri Kol Çekişi  Su altındaki kol çekişi, 3 süpürme hareketinden oluşur. Bunlar aşağı, içeri ve yukarı süpürme hareketleridir. Bu bölümde bahsedilecek olan kol çekişinin diğer bölümleri, suya giriş, uzanma, sudan çıkış ve kol devrinin önde tamamlanması şeklindedir. başın önünde, alnın ortası ile suya giriş tarafından omuz başının arasında orta bir noktadan olmalıdır. Yüzücünün kolu az miktarda ileri uzatılmış olmalı ve el suya girer girmez avuç içi dış yana doğru çevrilmelidir. Elin girişinden sonra kol da sanki el su yüzeyinde bir delik açmışcasına aynı noktadan suya girmelidir. Kolun suya girişinden sonra kol su yüzeyinin hemen altında mümkün olduğu kadar ileri uzatılmalı, bu sırada avuç içi de uzanma safhası tamamlandığında tam aşağı bakacak konumda olmak üzere çevrilmelidir."